Insonorització del piano i instal·lació del Silent Piano

Insonorització del Piano

L’insonorització completa d’un piano és un treball per empreses especialitzades. Per insonoritzar l’habitació on està el piano es necessita un pressupost molt elevat (varis milers d’euros fins i tot per habitacions petites), però permet que cap so surti de l’habitació i es pugui tocar a qualsevol hora.

També es pot intentar una insonoriztació completa sense comptar amb una empresa especialitzada, fer-ho un mateix, però s’ha de ser un manetes (terra flotant, doble paret i sostre, portes i finestres aïllants,…). I després d’això és fàcil haver-se deixat un punt feble o un pont sonor per on s’escapi el so i que l’insonorització no sigui total. Però el cost és menor perquè només es paga els materials per fer-ho.

Insonorizar piano

També es pot fer una insonorització parcial en un piano vertical amb un preu molt més assequible:
· Col·locant espuma de poliuretà (gomaespuma) contra la taula harmònica. Aquesta espuma contra la taula harmònica redueix el so.
· Col·locant panells d’aïllament acústic en la part posterior del piano. Part del so que va als veïns és perquè els pianos verticals estan contra la paret i la meitat del so del piano rebota per la part posterior. Habitualment està a la venda el copropen (las platxes han de possar-se dins de pladur per exemple per a que sigui més efectiu) i també llana de roca (és més efectiva que el copropen, ha d’anar dins de pladur o d’altres materials per a més d’aïllar millor, per evitar l’irritació que pot produïr), la resta de materials a la venda solen ser més per acondicionament acústic que no par per aïllament acústic.
· Col·locant caster cups amb aïllant (o bases antivibració) a sota de les rodes, col·locant catifes o materials aïllants a sota del piano, o fins i tot posant una catifa a sota de les caster cups. La major part de les vibracions del piano que van als veïns és a través de les rodes al terra i pel so de la taula harmònica que va directe a la pared.
· Entonant el piano per a que tingui un so més dolç, més equilibrat i menys fort. Això s’aconsegueix adequant la llana dels martells, sobretot la punta del martell que colpeja les cordes, fent que sigui més tova i menys seca.
· Tocar a hores adequades (no tocar molt aviat pel matí ni molt tard per la nit, no tocar el cap de setmana i festius a l’hora de menjar o després de menjar) i si hi ha algun veí que fa torns tractar d’establir uns horaris. Tocar un número d’horas raonable i no excedir-se. També val la pena tractar de tocar amb sensibilitat i amb una força adequada, els pianos sonen molt més agradables quan es toquen amb suavitat i delicadesa, encara que sempre hi ha pasatges forts, o dies que ve de gust descarregar un mica de tensió.

Els caster cups amb aïllant els hi ha molt barats i relativament efectius, i també hi ha dee més cars que son més efectius i que a la part de sota tenen una part tova que no ratllen el terra. El preu varía entre 5 i 40 € per cada caster cup, els pianos verticals necessiten 4 caster cups i els de cua 3, però els caster cups per pianos de cua són més grans perquè les rodes tenen major tamany, això s’ha de tenir en compte per comprar-los. El preu total pot anar desde 20€ a 160€.
Els pianos verticals poden tenir rodes o poden no tenir rodes. En cas de que no tenguin no es poden possar caster cups, però es poden possar catifes i mterial aïllant a sota del piano.
Per col·locar els caster cups o una catifa sota del piano fan falta 2 persones. El piano vertical s’inclina endavant o enrere per aixecar 2 de les 4 rodes, i l’altre persona col·loca els objetes a sota de les rodes. És molt important no estar en la direcció en que s’aixeca el piano, no és perillós inclinar el piano, però s’ha de tenir cura que no es caigui el piano i hi hagi algú davant. A més, molts pianos solen tenir poca estabilitat (es mouen una mica) i col·locant una catifa o els caster cups queden molt més estables, no es mouran mentres s’estigui tocant.
La següent imagte són dos tipus de caster cups amb aïllant de so, el de l’esquerre és més senzill i el de la dreta més efectiu y amb millor acabat.

Dos tipus de caster cups amb aïllant per insonoritzar parcialment el piano

L’insonorització parcial no permet que es pugui tocar a qualsevol hora perquè els familiars i veïns seguiran escoltant el piano, però redueix el volum que reben els veïns, i això és positiu. Una insonorització parcial, a més d’insonoritzar, també sonoritza l’habitació, com que s’utilitzen materials absorbents de so hi ha menys reverberació i el piano sona millor. Seguirà havent-hi so que va per l’aire i que es transmet als veïns, però serà a menor volum.

És interessant baixar-se al mòbil una aplicació que mesuri el volum, l’intensitat en decibels, i mesurar el so del piano tocant normal fora del pis. Aquestes aplicacions no són molt precises i hi ha moltes amb errors (és millor baixar-se unes quantes diferents i comparar els valors) però poden donar una idea de quant so surt en dB. En el replà del pis s’escolten més que no pas en la casa dels veïns.

El límit de decibels permesos per sorolls de veïns el marca l’ordenança municipal de l’ajuntament o de la comunitat autònoma, però en general no hi ha un límit numèric (a més s’hauria de definir si és en un moment puntual o si es fa una mitja durant un temps prolongat), i el que s’hauria de fer és actuar raonablement i amb tolerància per part de tots, amb autocrítica per part dels músics amb el soroll que fan i durant el temps que ho fan per no causar molèsties, i amb tolerància per part dels veïns que no es queixin per qualsevol cosa. En cas de dubte el millor és consultar a l’ajuntament o a la policia local.

En qualsevol cas, puc assessorar-los per l’insonorització parcial del piano, per exemple per la compra del material o per l’entonació del piano.

L’alternativa per tocar a qualsevol hora és comprar un piano digital a part o l’instal·lació del sistema Silent en el piano acústic. Es podrà tocar el piano acústic el temps i l’hora adequats, i per la resta utilitzar un piano que sona a través d’altaveus o auriculars.

Silent piano instalado en nuestros pianos

Jo personalment recomano els pianos digitals en comptes d’instal·lar un sistema Silent en l’acústic. Hi ha una gran semblança en tocar un piano digital de tecla contrapesada i un piano acústic amb Silent. Ambdós tenen sensors sota de les tecles i dels pedals, ambdós el so és digital i surt per auriculars o altaveus, ambdós tenen diferents sons, es poden connectar a un ordinador i es fàcil gravar-se. Però el piano digital es més fàcil de moure, i per instal·lar el Silent s’han de possar cables, electrònica i consoles dins del piano acústic que la seva vida útil és molt major que la dels aparells electrònics. A més, és habitual llegir que el Silent té millor pulsació, però la pulsació és molt diferent a la de l’acústic i molt semblant a la del digital, les notes sonen pels sensors i no perquè el martell colpegi les cordes.
Pel preu d’instal·lar un Silent piano hi ha diferents alternatives en els pianos digitals.

Especialment no recomano instal·lar el Silent piano en un piano de cua. Els pianos de cua es poden regular per a que tinguin molt bona pulsació, que els martells escapin molt a prop de les cordes, la cual cosa permet tocar molt suau i que el martell colpegi les cordes sense errors. En instal·lar el Silent en els pianos de cua no es pot fer aquesta regulació tan fina, per a possar la barra d’interposició del Silent s’ha de fer que l’escape dels martells sigui una mica abans per a que escapin abans de colpejar la barra d’interposición En els pianos verticals no hi ha aquest problema perquè no es poden regular tan bé i ja solen tenir espai de sobra per la barra. I en pianos de cua mal regulats també hi ha aquest espai entre el martell i les cordes quan hi ha l’escape.

Tot i els desavantatges, per gent que no disposi de molt espai a casa per tenir un digital apart, instal·lar el Silent pot ser una bona opció. O mai està de més passar per una tenda que tingui pianos amb Silent per probar-los, perquè potser els convenç més aquest sistema que comprar un piano digital apart.

El Silent Piano, piano silenciós

Instal·lem el sistema Silent Piano a qualsevol model de piano, vertical i de cua. La instal·lació es fa a casa del client en un matí o en una tarda, sense necessitat de portar el piano a la tenda. La nostra consola és la Genio Silent System, un producte de 2015. També instal·lem els models d’altres marques com Bolan o PianoDisc QuietTime. Els sistemes Silent de Yamaha, Kawai i altres marques s’instal·len a les seves fàbriques abans d’anar a les tendes. Les especificacions de la consola Genio són:

• 17 sons (2 pianos, òrgan, piano elèctric, cordes, cèmbal,…) i 128 GM sounds.
• Polifonia de 128 tecles.
• Els sensors són fotocèl·lulas per totes les tecles amb sensibilitat per 128 velocitats.
• Detectors per 2 pedals, el de ressonància i el celeste.
• Porta 21 tipus de metrònoms, es poden fer transposicions, es pot variar l’alçada de l’afinació, es poden posar efectes (8 reverb, 8 chorus, 5 dinàmica de les tecles) i porta cançons de mostra.
• Possibilitat de gravar i escoltar 2 pistes de 40000 notes cadascuna.
• És una consola extensible per major confort en l’ús.
• Té sortida d’audio (auriculars o altaveus) y sortida USB (ordinador, tablet o mòbil).
• Porta uns auriculars de diadema inclosos.
• El preu final és de 1160 € +IVA per pianos verticals i 1660 € +IVA en pianos de cua, tot inclòs.
• Té 2 anys de garantia.

També instal·lem el model Premium de la consola Genio. Els extras són que porta una altre sortida USB per connectar pendrives, té 4 pistes de 40000 notes per gravar en comptes de 2 pistas, i el display és més modern i amb més informació.

Enllaços als pdf’s de Genio:
New Genio Information
Comparativa entre el model Bàsic i el Premium

Descripció del Silent Piano

El piano silenciós (Silent piano) és un dispositiu que es pot instal·lar en un piano. Permet que el piano pugui sonar a través d’uns auriculars o altaveus.

Silent Piano – Instal·lació de la consola, dels detectors i de tots els components

El sistema permet tenir un piano híbrid: Un piano acústic que funciona i sona perfectament (sense cap variació a com estava sense el Silent), i que si es vol pot ser utilitzat com un piano digital.

• Les tecles i pedals tenen sensors que envien la informació a la consola situada a sota del teclat. En aquesta consola està la sortida d’audio que permet connectar els auriculars.
• A sota del teclat també hi ha una palanca que mou una barra dins del piano. Amb la palanca accionada la barra deté els martells abans de que colpegin les cordes, i així el piano queda silenciat i només sona per la sortida d’audio de la consola.

Silent Piano - Barra d'interposició pels martells

La barra d’interposició té feltre per frenar els martells sense cap dany.

Amb la barra activada el piano no sona per si mateix i és silenciat, però manté el tacte i pulsació normal del piano, millor que la d’un piano electrònic. Per tant es una bona solució per tocar i practicar a casa a qualsevol hora i sense molestar a ningú. Amb la barra desactivada el piano sona de manera acústica, els martells colpejan les cordes.

Silent Piano – Detecció del moviment de les tecles amb sensors

El sistema instal·lat detecta el moviment de las tecles, del mecanisme i dels pedals, detectant la velocitat i la intensitat de la pulsació, ho fa mitjançant sensors, concretament amb fotosensors o amb sensors mecànics protegits per una fina pestanya de plàstic perquè no s’embrutin. La senyal es transmet a la consola, que reprodueix el so per mitjà d’auriculars o altaveus, podent variar el volum i aplicar diferents sons. A més també permet una fàcil gravació amb aquesta sortida o amb una sortida mini-USB que també val per MIDI (connecta el piano a l’ordinador per exemple).

Silent Piano – Consola extensible Bolan Premium Silent System

Instal·lació del Silent Piano

En els següents vídeos es mostra la instal·lació de tots els components del sistema Silent de Genio (amb la consola antiga, no la consola extensible) en un piano vertical i la instal·lació de la barra d’interposició en un piano de cua.