Assessorament per comprar un piano nou o de segona mà

Quin piano comprar nou o segona mà

♦ Piano acústic o electrònic

Si es busca un piano, per començar s’ha de prendre la decisió de comprar un vertical, un de cua o un electrònic-digital. També s’ha de decidir si es vol un piano nou o de segona mà. I si és de segona mà si es vol un piano d’un particular o un piano revisat en una tenda. El procés de compra d’un piano porta a pensar en diferents opcions, marques i models, sobretot segons el pressupost i l’espai disponible, o la finalitat d’aquest piano.
• Un piano acústic nou pot costar des de 3.000€ un vertical d’estudi econòmic, a 200.000€ els pianos gran cua de concert dels millors auditoris.
• En el mercat de segona mà es venen pianos diversos, desde pianos que el seu valor és 0, a pianos pràcticament nous a bon preu. Un piano acústic ben tractat aguanta perfectament 40 anys, fins i tot més, però com depèn de l’ús que hagin rebut, sempre és més segur mirar pianos el més nou possible, comprovar el seu funcionamient o anar acompanyats d’un tècnic.
• De pianos electrònics (nous, amb tecla contrapesada i de marca coneguda) es poden trobar des de 600€ els més senzills a pianos electrònics híbrids que arriban fins als 15.000€ el model més car. La segona mà dels pianos electrònics no sol ser recomenable, la vida útil d’un piano electrònic és més curta que la d’un acústic i les reparacions són més difícils, però si el pressupost és molt limitat pot ser una opció.

Tant es pot començar a practicar seriament amb un piano acústic com amb un digital, actualment hi ha pianos digitals amb bona pulsació i so. Tot i que a vegades el pas d’un tipus de piano a un altre (de digital a acústic) no és directe i causa dificultat, pel tacte i la manera com es produeix el so. Per això, en cas de fer estudis reglats de piano clàssic, pel grau elemental ja es recomana començar amb un piano acústic directament. Pel grau professional es necessita un acústic vertical, o fins i tot un de cua si hi ha previsió de fer el grau superior i es té pressupost i espai per a un. I pel grau superior d’interpretació es necessita un piano de cua.

Els pianos digitals tenen moltes avantatges: poder tocar de nit, variar el volum de sortida, gravar-se fàcilment, utilitzar diferents sons, no necessiten ser afinats i normalment tenen un pes baix que permet mourel’s sense problema (tot i que el digitals de qualitat pesan igual que un acústic). És important comprar un piano digital amb tecla contrapesada i que tingui un so de piano que agradi (o saber utilitzar vst’s), també és important tenir uns bons auriculars o tenir uns bons altaveus si els del piano no ho són.
Actualment per practicar el piano, els digitals són instruments totalment vàlits sobretot si no és per estudis reglats, i si no es ve de tocar amb pianos acústicos perquè la sensació per comparació és molt menys musical.

Les avantatges de l’acústico és que produeix un so real, són cordes vibrant que transmeten la vibració a una taula harmònica de fusta que és extensa, que fa vibrar tot el piano incloses les tecles i els pedals. El so del piano acústic és envolvent i es nota en tot el cos, no només amb les orelles. Dit d’una altre manera, els digitales són imitacions de l’acústic, que poden ser molt bones imitacions i amb moltes millores en altres aspectes, però si s’està acostumat a tocar en un acústic les diferències són molt evidents i les sensacions són unes altres.
A més els pianos verticals tenen una vida llarga (fàcilmente més de 40 años) molt major que els pianos digitals (la majoria no arriban als 10 años en perfecte estat).

Per últim, es pot aconseguir una combinació dels dos tipus instal·lant un sistema Silent en el piano acústic. Aquest sistema permet tocar en mode acústic si es vol i també permet parar el so acústic del piano i que hi hagi una electrònica que treu un so digital solament per auriculars o altaveus externs. Bàsicament són uns sensors sota les teclas i pedals que serveixen per poder tenir un piano de so digital amb les tecles del piano acústico. Tot i això, amb el Silent en mode digital, la pulsació no és la del piano acústic, com funciona amb sensors sota les teclas (en comptes d’un martell que golpeja les cordes) i el so surt per auriculars (en comptes d’una taula harmònica de fusta que fa vibrar todo el piano) l’experiència és com la de tocar un piano digital.
I a més, les avantatges del poco pes i movilitat d’un piano digital són aspectes importants a tenir en compte que l’acústic+silent no té. Per tant, si es té suficient espai, jo veig més recomenable tenir un acústic i un digital a part, que no instal·lar un Silent en l’acústic, que a més la seva vida útil és menor que el piano acústic on va instal·lat, i així es deixa el piano acústic sense cables ni consoles dins. Y el preu d’instal·lar un Silent és elevat, amb aquest pressupuest hi ha diverses opcions en els pianos digitals.

♦ Piano acústic vertical o de cua

Triar entre un piano acústic vertical o un de cua hauria de ser fácil. Els pianos verticals ocupen menys espai, encaixen en parets i cantonades, i tenen un cost menor, a canvi no són tan elegants i impressionants com un piano de cua. Per una altra banda, els pianos de cua tenen les tecles més llargues que els verticals, i la mecànica és un mica diferent (la posició del martell és diferent per lo que hi ha un equilibri de pesos millor, la repetició de notes és més ràpida pel doble escapament i els apagadors són més efectius pel seu tamany i la seva posició contra les cordes) i en conseqüència hi ha un major control de la intensitat i la sensibilitat és major. I per últim, la projecció del so del piano de cua és millor perquè té una taula de ressonància horitzontal i amb una tapa que es pot obrir.

Comprar un piano vertical o un de cua

Hi ha diferents tamanys de pianos verticals i de cua (en els verticals per l’alçada i en els de cua per la seva longitut). En tots dos, quan el tamany és major les cordes són més llargues en les seccions greus i mitjos, i el so sol ser més consonant, també afavorit per una taula de ressonància major i per un copeig dels martells en el lloc més adequat de la corda. A més, en els pianos de major tamany les tecles també solen ser més llargues, per tant hi ha un major control de l’expresivitat.
La classificació per tamanys dels pianos és la següent:

Pianos verticals (per l’alçada):
• Espineta fins 100 cm
• Consola de 100 a 110 cm
• D’estudi de 110 a 120 cm
• Professional de 120 a 130 cm
• Grans a partir de 130 cm

Pianos de cua (per la llargada):
• Baby grand o Mignon fins 130 cm
• Quart de cua de 130 a 190 cm
• Mitja cua de 190 a 225 cm
• Tres quarts de cua de 225 fins 255 cm
• Gran cua o de concert a partir de 255 cm

D’un piano acústic a un altre hi ha diferències que es veuen a primera vista com l’aspecte exterior, i hi ha altres diferències que no són tan evidents. Pràcticament tots els pianos tenen 88 notes, són negre brillant o amb un acabat de fusta y tenen 3 pedals, com a simple vista no es veuen moltes diferències això pot fer que el comprador es perdi entre les diferents marques, models i preus. Però hi ha diferències de paràmetres tècnics i de diseny que acaben fent que sonin i que tinguin un tacte diferent. El preu del piano va lligat a la seva calitat, lògicament, a millor calitat dels materials, i que aquests estiguin millor ensamblats, que hi hagi millors controls de qualitat, una millor regulació i entonació del piano, al final fa que la calitat del piano sigui major i la seva vida útil sigui més llarga.

♦ Piano acústic nou o de segona mà

Hi ha diversos motius per valorar la compra d’un piano de segona mà. Des de mirar pianos econòmics, pianos que per un pressupost donat tinguin més calitat que un piano nou del mateix preu, o models de pianos que ja no existeixin nous.

En els pianos hi ha certa varietat de so (alguns són més brillants i d’altres són més dolços, hi ha pianos amb més dinàmica i variació d’intensitats, hi ha matisos, i hi ha diferents contrastos entre greus i aguts per to i intensitat), en part es deu al diseny del piano: Començant pel grossor i la tensió de les cordes, seguint per la força de copeig, pes, forma i densitat dels martells, i acabant per la lleugeresa de moviment dels eixos del mecanisme i de la pressió necessària per abaixar les tecles. Evidentement hi ha uns estàndards i els pianos nous (o de segona mà en bon estat) no tenen grans diferències en aquests paràmetres d’uns a uns altres, encara que es poden apreciar sense dificultat els diferents sons.
Quan un piano és de segona mà, els feltres poden haver tingut un desgast i les cordes tenir una mica d’oxidació i el tipus de so es pot veure afectat, normalment els pianos nous són més brillants i sonen amb més intensitat. Tot i això, si el piano usat està en bon estat, fent una regulació i una adeqüació dels martells es pot recuperar la brillantor inicial, però normalment el so dolç i rodó és més apreciat. També pot passar que el piano de segona mà tingui la llana dels martells comprimida o una mica seca fent un so brillant i sec, és fàcil entonar-los par baixar-lis la brillantor i que sonin més dolços.
Els pianos de segona mà, que han estat en bones condicions ambientals, no han tingut un ús excessiu i han tingut un bon tracte en general, encara que passin els anys poden estar molt nous de mecànica i sons. Especialment els pianos de bona qualitat es deterioren lentament perquè tenen materials de més bona qualitat i millor ensamblats. En alguns casos, podem trobar un so que ens agradi més en un piano usat ben afinat, regulat i entonat que en un piano nou.

Per la compra o venda d’un piano usat és important saber la marca, el model i l’any de fabricació (es poden obtenir amb el número de sèrie del piano), així podrem saber el seu preu aproximat. D’entrada només es tenen en compte els pianos en bon estat (sinó s’ha de descomptar el preu de les reparacions o de la restauració). Per taxar-lo es necessita saber el preu actual d’aquest model o d’un model similar. La següent taula mostra la depreciació dels pianos amb els anys:

Taula de la depreciació del valor del piano

Dins del mercat de segona mà hi ha venedors particulars i tendes professionals. Els pianos que estan en tendes en principi estan revisats, i alguns han estat renovats o restaurats (per exemple canviant o adequant els feltres, canviant cordes i clavilles, reparant i polint el lacat exterior,…).

Els pianos de les tendes tenen un preu major que el d’un particular, encara que possiblement incloguin tots els extras que també tenen els pianos nous:
• Anys de garantia
• Transport inclòs
• Que es pugui pagar a plaços, que en cas de no agradar es pugui canviar per un model superior o que sigui un lloguer amb opció a compra
• Que disposin d’extras com instal·lar un Silent piano
• Contractar un servei de manteniment
Però també es paga el marge de la tenda, els impostos, la posada a punt del piano a la tenda, l’espai que ocupa en el taller i la tenda,… que un particular no té aquests gastos i per això es troben pianos més barats de particulars i amb un preu negociable.

En la compra d’un piano usat (encara que també per un piano nou) es recomana provar-lo per verificar que tot funciona correctament i el so és del seu gust. S’ha de provar especialment si es compra a un particular, perquè no hi ha cap garantia un cop feta la compra. En cas de que no tinguin coneixements és important que els acompanyi un tècnic.

Per saber l’any de fabricació del seu piano hi ha diverses pàgines d’internet, per exemple:
Trobi l’any de fabricació del seu piano
Es poden trobar més pàgines per exemple escribint a google ‘la marca del piano’, ‘serial’ i ‘year’. També hi ha foros de pianos que poden contestar els dubtes, i hi ha aplicacions de mòbil que donen l’any com ‘online piano atlas’.

Per saber el preu de pianos nous es poden consultar pàgines de tendes de piano que tinguin els preus públics. També hi ha pàgines d’internet amb catàlegs de models i preus suggerits. Per exemple aquestes dues páginas:
Preus suggerits pels fabricants per pianos nous 1
Preus suggerits pels fabricants per pianos nous 2

Per saber el preu de pianos de segona mà va bé comparar amb altres pianos que estiguin a la venda, per exemple a la pàgina web de milanuncios, o a la app per mòbil de wallapop. Tenint en compte que també canvia el valor el lloc de venda, l’antiguitat del piano, l’estat en que es trobi, la pressa o urgència a vendre,…

Assessorament per a la compra, venda o lloguer de pianos

♦ ¿S’ha de provar un piano abans de comprar-lo?

Un piano acústic és un producte dels més cars que estaran a casa seva. I a més pel seu tamany segurament ocupi un lloc privilegiat de la sala o d’alguna habitació. Encara que el comprador no tingui coneixements de pianos es útil verure’l i provar-lo. Per tenir més confiança es pot anar acompanyat d’un tècnic que se li pagarà la visita.

Primer s’ha de comprovar que el piano tingui un aspecte exterior correcte, que indicarà si ha estat ben cuidat i si s’ha emportat cops o no. Després s’ha de mirar que les tecles estiguin alineades i separades entre sí de manera igual, que s’enfonsin totes igual (que sigui uniforme per tot el teclat) i que no hi hagi un excés de sorolls, encara que tot això es pot corretgir. Val la pena comprovar el funcionamient dels pedals, especialment el pedal de ressonància (el de la dreta) que aixequi tots els apagadors de manera uniforme i no tingui un soroll excesiu, tot i que es pot corretgir. Seria recomenable obrir el piano per verificar que està relativament net (indica si ha rebut un manteniment en els últims anys), que tingui totes les cordes i no estiguin molt oxidades, que les clavilles estiguin en bon estat, i que els martells no estiguin molt desgastats. També està bé verificar l’estat del claviller i del pont. Si el piano està afinat es pot jutjar el tipus de so, tot i que el so depèn de la sala on es troba (si es més o menys reflexant) i els martells es poden entonar. Per últim, en pianos antics es pot comprovar que la taula harmònica no tingui fisures. Si anem acompanays d’un tècnic se li pot preguntar quin tipus de reparació o posta a punt necessita el piano i quin cost tindria. L’ideal seria que el venedor ensenyés el piano afinat i revisat, desafortunadament moltes vegades no es així, i aixo repercuteix a la baixa en el preu.

Per un piano de tenda (nou, revisat o renovat) es pot entendre una compra sense probar-lo. En aquest punt és important tenir en compte que el so d’un piano depèn del tamany i distribució de l’habitació on es trobi, sona diferent d’una casa a una altre, i especialment de la sala d’una tenda gran a una casa, per tant el gust pel so no és tan definitiu com pot semblar quan s’està provant, encara que és recomenable escollir un piano que et transmeti alguna cosa més que els altres. També si el piano està recenment afinat donarà una sensació de so més net i brillant que un altre que porti més temps sense afinar no donarà, i també influirà el tipus d’afinació que tingui. A més, una cop a casa el piano pot entonar-se i això li canviarà el timbre, especialment si se li vol treure brillantor. En quant a la mecánica del piano, té uns estándarts per lo que si es ven en tenda se suposa que està en perfecte estat o a més té una garantía. També és remarcable que un piano venut per una tenda professional es pot canviar per un model superior si no s’està satisfet, i que algunes tendes ofereixen un lloguer amb opció a compra pasat un temps.

En un piano de segona mà d’un particular sí que es necessari provar-lo, per començar perquè no hi ha garantia i s’ha de comprovar el funcionament i el so. S’ha d’anar a conèixer el venedor i entendre’s, sentar-se al piano i provar tot, i sentir-se còmode amb la compra d’aquest piano. Així que les compres per internet a llarga distància a particulars s’han de descartar o desplaçar-se pera veure el piano o contratar a un tècnic que li doni confiança, y sobre tot s’han d’evitar estafes en ofertes de particulars d’altres països. I en compres a curta distància també val la pena fer el contacte amb la persona que el ven i procurar que hi hagi confiança tant pel venedor com per part del comprador.

♦ ¿Quins pianos buscar?

Un piano antic sense restaurar és molt probable que no ens proporcioni les condicions mínimes per l’estudi. També hi ha pianos més recents de mala fabricació que són evitables encara que tinguin un baix preu de venda (per exemple la majoria dels soviètics dels anys 1970-1980, o molts dels xinesos de fa uns anys). També serà evitable un piano més nou que se li ha donat un mal tracte o se la deixat “aparcat” en un lloc inadecuat.

Personalment, si es busca un piano i no es té coneixements, no miraria pianos amb més de 40 anys (i a ser possible molts menys) de marques amb els noms més estàndard o d’alta gama i que estiguin en estat òptim. Hi ha alguna excepció de pianos amb més de 40 anys que s’han conservat molt bé. Els pianos antics que tenen valor per la seva marca i fabricació és millor deixar-los per un restaurador professional.

Els pianos restaurats s’han de veure amb un tècnic per inspeccionar que estigui tot bé i que no hi hagi algun defecte que impedeixi practicar de manera normal. Els pianos que necessiten alguna reparació també és millor veurel’s acompanyats d’un tècnic per a que doni l’opinió o el cost d’aquesta reparació.

És millor buscar pianos en bon estat, sense problemes i afinats, tot i que es tornin a afinar un cop feta la compra i el trasllat. Que el piano estigui afinat va bé para provar-lo i saber realment com sona, perquè un piano afinat sona més net i les notes, intervals i acords sonen més consonants entre sí.

Lógicament, els pianos que més es troben a la segona mà són els que més s’han venut en anys anteriors, tant verticals com de cua. Els pianos més abundants són pianos verticals que eren asequibles, normalment de tamany més aviat petit.

El motiu de venda més habitual és la falta d’ús del piano, per tant serà un piano desafinat perquè la darrera afinació farà molts anys, i que és possible que els feltres hagin agafat humitat fent per exemple les tecles més pesades. Un altre motiu per la venda és perquè el comprador vol un piano de més nivell, en aquest cas és possible que el piano tingui un excés d’us i tingui parts desgastades. En qualsevol cas, quants menys anys tingui el piano és més probable que estigui en millor estat.

Quin piano comprar?

♦ Pressupost

I per últim, com orientació per pressupostos i el nom d’algunes marques, a grosso modo (escrit al 2016):

De 0 a 1.000 euros.
· Una opció són els pianos digitals nous, els models més bàsics amb tecla contrapesada comencen a partir de 600€. A majors preus hi ha millors prestacions de pulsació i de sons. Hi ha pianos digitals més cars que els d’aquest interval (els hi ha fins i tot per 15.000€) que tindran millors sons, millor pulsació i millors altavous, encara que també aumentaran el seu pes. Tenen sortida per auriculars o altaveus, poden tenir sortida jack, i sortida midi. Les marques a mirar per pianos digitals bàsicament són Yamaha, Kawai, Casio i Roland. La segona mà de pianos digitals s’ha d’anar amb compte.
· Pianos verticals antics o en mal estat que no valen per l’estudi diari i no són recomenables per començar a tocar el piano, tenen un valor de 0€ o molt baix (hi ha moltes marques d’aquests pianos, molts són fabricats a Barcelona entre 1890 y 1930, per exemple Chassaigne Freres és de la que més hi ha, però també hi ha pianos d’altres zones espanyoles i d’altres països normalment francesos, alemanys i algun americà). El transport, la restauració y la posada a punt tenen més cost que el valor del piano, fins i tot fent una restauració la pulsació pot quedar molt diferent de la dels pianos moderns. Dins d’aquests pianos antics molts tenen un aspecte exterior que és molt bonic amb plantxes de fusta belles i amb detalls cuidats, i si bé per un ús diari no són adequats, són decoratius i es poden possar per a que es puguin tocar a vegades. Alguns estan ben conservats i poden tenir una mica més de valor, també hi ha diferències en tamanys i qualitat en aquests pianos. Els pianos antics de marques valorades (Erard, Broadwood, Steinway…) es millor deixar-los per experts i tallers de tendes que els restaurin, sobretot els pianos de cua.
· En aquest interval també hi ha pianos sovièticos dels anys 70 (russos, ucranians, bielorussos… les marques són Cherny, Razno, Belarus, Lirika, Etyde, Chaikovsky, Accord, Riga, Ukrania, Nocturne) que es fàcil que ja estiguin deteriorats però alguns es conserven, i pianos xinesos dels anys 90 o alguns més nous (Pearl River, Otto Bach, Steinbach, Symphony, Hsinghai, Amadeus), tots estan en 200-700€, si funcionen poden servir per casa però són molt limitats en so i dinàmiques. Algun piano amb uns 40 anys d’europa de l’est (alemanys com Zimmermann, Hupfeld, Rönisch, Eisenberg, Geyer, Wilh. Steinmann, Alexander Herrman, Fuchs&Möhr, polacs com Offberg, txecs com Petrof, Rösler) s’ha de mirar el seu estat però poden ser una opció a valorar amb un pressupost limitat, o pianos europeos petits també amb aquests anys (alemanys com Hoffmann, Ibach, els Dietmann muntats a Sudáfrica, anglesos como Kemble, Chappell, Zender, Danemann, francesos com Rameau, Gaveau, italians com Furstein) que també són una opció si estan en bon estat, si són més nous el seu preu és major o si són pianos més grans o que estan ben conservats. I d’aquest interval també està l’opció dels pianos coreans petits que solen ser dels anys 90 (Young Chang, Samick, Astor, Hyundai, Maeari, Daewoo Royale, Lauper, Seoul, Handok, Hohner, Horugel) que solen estar al voltant de 1000€, també tenen un preu una mica major quan són pianos de major tamany, el seu so sol ser estrident però és molt fàil millorar-los fent una entonació per baixar la brillantor. Per últim es pot veure algun piano americà (Baldwin, Kimball) petit tipus espineta i amb bastants anys.

De 1.000 a 2.000 euros.
· Pianos digitals de gama mitja (Yamaha, Kawai, Casio i Roland).
· Verticals usats de particulars petits o amb bastants anys de bones marques, o relativament nous però de marques o models de menor qualitat. Molts pianos en aquesta franja valen per estudiar a casa, però s’ha d’evitar els que no estan en bon estat. Es poden trobar pianos japonesos verticals petits (Yamaha, Kawai les submarques, Eterna, Haazen, Hosseschrueders, Kaiser, Kemble, Linden) i també pianos japonesos que són bons models però tenen més de 30 anys però es conserven bé (per exemple els U1 o U3 de Yamaha). Pianos coreans més grans que els de la franja anterior (Young Chang i Samick de 130cm). Pianos xinesos que tenen més qualitat i són grans (algun Kingsburg per exemple). Tant els japoneses com els coreans poden tenir un to massa brillant que entonant es pot endolçar molt. I també hi ha alguns pianos europeus amb alguns anys (menys anys que els de l’interval anterior o millors models, Rameau, Kemble, Zimmermann,…) o que siguin petits però que tenen un to molt agradable (alemanys com Schimmel, W.Hoffmann o els d’Alemania de l’est de la categoria anterior, txecs com Petrof, Weinbach, Rösler, August Förster, Bohemia, Rieger-Kloss) poden tenir alguns problemes de regulació i reparació però fàcils de solucionar.

De 2.000 a 3.000 euros.
· Pianos digitals de gama mitja/alta.
· Pianos verticals usats de particulars de millors marques i models que en l’interval anterior i amb menys anys. Es poden trobar alguns pianos perfectes per l’estudi a casa. Les marques típiques de segona mà en aquesta franja són bons models de Yamaha, Kawai i Petrof. També les marques alemanes però no és habitual per aquí que hi hagi en oferta (Bechstein, Schimmel, Seiler, Sauter, August Förster), també les submarques de Steinway que tampoc són habituals (Essex i Boston) i les marques xineses que són molt recents (Feurich, Baldwin, Brodmann, Wendl&Lung).
· Pianos verticals revisats en tenda de marques de menor prestigi i amb bastants anys.
· Pianos de cua antics de particulars (millor deixar-los per experts i tallers) i pianos de cua de particulars en mal estat.

De 3.000 a 4.000 euros.
· Pianos verticals usats de particulares de bona marca i model, pràcticament nous i amb poc ús. No són molt freqüents a la venda de segona mà. Les marques serien les mateixes de l’interval anterior (Yamaha, Kawai, Petrof, marques alemanes, submarques de Steinway i marques xineses recents).
· Pianos verticals revisats o renovats en tenda de marques amb més prestigi (models professionals de Yamaha i Kawai però amb bastants anys).
· Pianos verticals nous en tenda de models de nivell mig/bàsic (básicament els models més econòmics de Yamaha i Kawai, també marques com Samick, Feurich).
· Pianos de cua de particulars de marques de menor prestigi o models més petits i amb uns quants anys

De 4.000 a 7.000 euros.
· Pianos de cua petits o colines de particulars amb alguns anys però de bona marca. O pianos de cua més nous de marques de menor nivell.
· Pianos verticals revisats o renovats en tenda de nivell alt, models professionals i a major preu amb molt pocs anys.
· Pianos verticals nous en tenda de nivell mig (models de gama mitja de Yamaha, Kawai, i també de marques com Feurich, Baldwin, Hailun).

De 7.000 a 15.000 euros.
· Pianos de cua de particulars de millors models, menys anys i en bon estat.
· Pianos verticals nous en tenda de nivell professional (nivell alt de Yamaha i Kawai, o de marques com Bechstein, Petrof) i verticals de disseny.
· Pianos de cua revisats o renovats en tenda, desde nivell mig a nivell alt.
· Pianos de cua nous en tenda de marques de menor prestigi o models més bàsics (els colines de Yamaha, Kawai, Feurich, Essex, Samick).

A partir de 15.000 euros.
· Pianos de cua nous cada cop millors i més grans. En aquest interval hi ha diverses marques de pianos de cua Yamaha, Kawai, Boston, Bechstein, Blüthner, Petrof, Bösendorfer, Pleyel, August Förster, Schulze Pollman, Seiler, Sauter, Schimmel, Baldwin, Brodmann, Estonia, Mason & Hamlin, Perzina, Hailun… I per preus més alts les marques de major nivell o pianos de concert, Steinway & Sons, Fazioli, els models més alts de Yamaha i Kawai, Bösendorfer, Gotrian, Steingraeber & Sóhne, C.Bechstein, Borgato, Ravenscroft…
· Pianos de cua d’alta gama molt ben restaurats.
· Pianos de cua de disseny.

♦ Servei tècnic, personal shopper – Assessorament per comprar o vendre un piano

Us puc assessorar per la compra d’un piano d’un particular o d’una tenda, tant en pianos nous com usats. També us puc assessorar pel lloguer de pianos d’empreses especialitzades. I per la venda i taxació del seu piano.

Ens encanten els pianos i ens agradi buscar-lis una nova casa. Per això podem buscar-li diferents opcions de compra dins del pressupuest que tinguin, pianos que funcionin perfectament i es seleccionen les millors opcions, amb el so més adequat. Una cop seleccionats, es visiten i es revisen exhaustivament. Per últim fem el transport i la posada a punt. Es tracta d’un servei personalitzat.

Si van a comprar un piano usat i no saben què s’ha de mirar, puc acompanyar-los per la inspecció i comentar tots els aspectes: Comprovar el funcionament, la pulsació i el so.

És un servei especialment dirigit a la compra del primer piano i que no tinguin experiència, per pares que van a comprar un piano perquè el seu fill comença a tocar, per pianistas que pasen d’un digital a un acústic i no coneixen les diferents opcions, pianos amb característiques especials (de so, de pulsació, d’aspecte exterior,…), pianos per un pressupost definit i que sigui la millor opció, pianos per llocs especials com hotels, sales,…

L’avantatge de comprar amb un assessor respecte a comprar directament a un particular és que es té un punt de vista expert, els particulares normalment venen pianos desafinats i desregulats que poden crear confusió sobre el seu su estat sobre si estan en bones condicions o no.

L’avantatge de comprar amb un assessor respecte a la tenda, és que al comprar a particulars els preus són més baixos i negociables, i per tant es poden aconseguir millors pianos amb la seguretat de que es poden possar en un estat òptim.

En cas de que no puguin desplaçar-se per provar el piano que els interesi, puc fer-lis un informe amb tots els detalls:
• El tipus de so del piano i el grau de duresa de la pulsació. Si té sorolls o estan desregulats i si tenen solució sense problemes.
• Comprovació de les clavilles, les cordes, els martells, el desgast dels feltres, l’estat dels eixos i la nivelació i pes del teclat. Comprovació dels pedals. Comprovació de la taula armònica, del pont i del claviller.
• Un anàlisi del preu en funció del piano, el seu estat i la seva edat.
• Acompanyo l’informe amb imatges i vídeo (so d’alta qualitat del piano).